ételrecept

Az elmúlt években nagy teret hódítottak a kézműves hamburgerek kis hazánkban is. Ha nem akarsz kisebb vagyonokat költeni egy-egy burgerre, akkor otthon is elkészítheted, csak a hozzávalók minőségére kell odafigyelni.

Házi buci: (ez a legidőigényesebb, így ezzel kezdjük)

Hozzávalók: kb. 6 bucihoz

  • 2dl tej
  • egy evőkanál cukor
  • fél kg liszt
  • 2 db tojás
  • fél deci olaj
  • 5dkg élesztő

A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt és a cukrot. Egy keverőtálba mehet a liszt, kb. egy teáskanál só, egy tojás, majd az olaj és az élesztős tej. Jól összedolgozzuk, egy nem ragadós tésztát kell kapni.

Letakarva langyos helyen kelesszük kb 45-50 percet, majd átgyúrjuk. 6 db gombócot formázunk belőle, amit sütőpapíros tepsire teszünk, majd letakarva újra kelesszük, ez kb. 30 perc.

Közben begyújtjuk a sütőt és 180 fokra előmelegítjük. Ha megkeltek a bucik, a másik tojást felverjük, és megkenjük vele majd szezámmaggal/ lenmaggal megszórjuk, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Amíg kel a tésztánk itt az idő a lilahagyma lekvár elkészítésére.

TIPP

Ez a mennyiség, kb. 20 hamburgerhez elég, de nem kell megijedni, eláll télire is!

Hozzávalók

  • 3 ek. olíva olaj
  • 1kg lila hagyma félkarikára vágva
  • 3 deci száraz vörösbor
  • 2 kanál balzsamecet
  • 10 dkg cukor (lehet barna, ízlés szerint lehet több is)
  • 2 nagy kanál akácméz
  • kakukkfű ízlés szerint (kb. egy evőkanálnyi)
  • bors

A hagymákat pici olíva olajon elkezdjük párolni egy nagy fazékban, mikor kicsit összeesett, ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Mehet bele a cukor a kakukkfű, a balzsamecet, és a bor is. Közepes lángon gyakran keverve kb. 1 órát főzzük, a vége felé mehet bele két nagy kanál méz is.

Akkor jó, ha az állaga már nyúlós és ragadós. A lekvárt az alaposan kimosott és sterilizált (sütőben 130 fok 20 perc) üvegekbe tesszük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, akkor télére is eláll. Annyit hagyjunk meg, ami a mostani adagokhoz kell.

A hamburgernél fontos a hús kiválasztása is, erről is találsz majd receptet oldalunkon.